Termék:

Seklik


Félszemekről általában...

A seklik oldható kötést biztosítanak emeléstechnikai, tartószerkezeti és egyes vontatási célokra. A félszemek jellemzően patkó, vagy omega kialakításúak - csavarozható csappal, vagy hl. anyával és sasszeggel biztosítottak.

Pl. a ’PS’ sorozatú seklik, melyek az MSZ EN 13889 szerinti általános emelési célokra gyártott, 0,5 t ¬ 25 t munkaterhelési tartományba tartozó, 6. minőségi osztályú, egyenes, vagy íves kovácsolt acélkengyelek.


shackle long


A félszemek terhelhetősége a kengyelbe kovácsolással kerül feltüntetésre (WLL...., SWL....). A fenti szabvány szerinti szénacél seklik biztonsági tényezője 1:5, míg a nagyszilárdságú ötvözött acélból készülteknél - a horgokhoz, gyűjtőkarikákhoz hasonlóan - 1:4.

A seklik kovácsolásához felhasznált acélminőség megfelelő kiválasztása fontos a fáradási tulajdonságok, a hajlékonyság és az ütésállóság támogatása érdekében. A csap és a kengyel furat megmunkálási pontossága, szűk toleranciája is nagymértékben hozzájárul a nagyciklusú fáradással szembeni ellenállási képességhez. Fentiek mellet a Crosby szénacél seklik egyedülállóan 1:6 biztonsági tényezővel készülnek.


Termék jelölése:

Minden sekli kengyelt olvashatóan és tartósan az alábbi feliratokkal kell ellátni:

  - terhelhetőség tonnában kifejezve pl. WLL 4,75;
  - minőségi osztály ‘6’;
  - gyártó neve vagy jele;
  - visszakeresési kód.

A csapoknál 13 mm vagy ettől nagyobb átmérő esetén visszakeresési kód és gyártó jele, ennél kisebb átmérőnél vagy a minőségi osztályt vagy a visszakeresési kódot kell feltüntetni.

ETAR